Ce sarbatoresc copiii germani pe 11 noiembrie, cine este Sf.Martin si pentru ce sunt lanternele. Cititi despre toate acestea in articol!

In luna noiembrie se intuneca devreme, devine umed si frig, zapada in Germania nu cade curand si mai este ceva timp pana la Craciun – deci Laternenumzug a fost inventatla timp (in traducere liberăa- “Procesiunea cu lanterne”)!

Laterne este un felinar de hartie pe un bat, iar copiii il inclee in gradinite si scoli, astfel incat pe 11 noiembrie, de Ziua Sf.Martin sa poata merge pe strazi cu Laternele aprinse.

Cine este Sfantul Martin?

El a trait pe teritoriul Frantei moderne (de aceea il iubesc si francezii) in secolul al IV-lea. In tinerete, Martin era un soldat roman. Se spune ca, odata, intr-o noapte rece el trecea calare pe langa portile orasului Amiens (“Sankt Martin ritt durch Schnee und Wind”) si a vazut un cersetor in zdrente. Martin era imbracat intr-un impermeabil calduros (“Sein Mantel deckt ihn warm und gut”) iar cersetorul in zdrente (“Hat Kleider nicht, hat Lumpen an”). Martin a taiat cu sabia o jumatate din impermeabilul sau.

Legenda spune ca in noaptea urmatoare lui Martin i-a venit in vis Isus Hristos, infasurat intr-o jumatate din impermeabilul sau. Hristos i-a spus lui Martin: “Ai facut bine pentru fratele meu, ceea ce inseamna ca ai facut un bine pentru mine”. Martin si-a parasit serviciul militar si a devenit predicator, iar mai tarziu episcop in Tours. Pentru bunatatea si grija pentru cei saraci, Sf.Martin este numit Milostiv.

Pe Sf.Martin il cunisc toti copiii germani. La gradinita, li se spune ca trebuie sa imparta ce au, asa cum a impartit Sfantul Martin cu toata lumea.

Prin ce este aceasta sarbatoarea a acestui sfant asociata cu felinarele?

Potrivit uneia dintre variante, cand lui Martin i s-a oferit sa devina Episcop de Tours, din modestie, el a vrut sA refuze Si chiar s-a ascuns intr-un cotetul de gaste. Locuitorii il căutau, alergand cu lanterne pe strazile orasului. Pasarile zgomotoase i-au dat de gol pe Martin, si el a trebuit sa devina episcop. O gasca prajita a devenit un obicei traditionalin ziua Sfantului Martin. Desi aceasta este doar una dintre versiuni.

In acest timp, taranii trebuiau sa plateasca pentru pamant si adesea, in loc sa plateasca cu bani, aduceau gaste. Poate ca gasca ca fel de mancare festiva este aleasa pentru ca in acest moment incepe postul de Craciun, cand nu se poate manca carne.

Copiii introduc o lumanare mica in interiorul lanternelor (pentru siguranta, o pun intr-un borcan de sticla). Acum in magazine se vand si lanternele electrice.

Copiii pleaca de la gradinita sau scoala si merg cu cantece pe strazi. Cantecele sunt invatate la scoala din timp. In plus fata de scoli si gradinite, procesiuni colorate sunt organizate de biserici (cateodata participa un calaret calare, simbolizandu-l pe Sfantul Martin). Sarbatoarea este comuna pentru catolici, dar si protestanti. (Apropo, Martin Luther, un reformator al bisericii germane, s-a nascut la 10 noiembrie si a fost numit dupa Sf.Martin). Sfantul Martin este onorat si de Biserica Ortodoxa.

Sfantul Martin i-a invatat pe toti sa imparte cu altii,de asta copiii mearga pe la case cu cantece, iar pentru asta primesc bomboane.

Una dintre cele mai faimoase melodii din aceasta zi:
“Ich gehe mit meiner Laterne”
Originea acestui cantec nu este cunoscuta nici astazi, dar cuvintele si melodia lui s-au decsoperit deja in secolul al XIX-lea. La inceput, aparent, aceasta melodie nu era legata cu Ziua Sfantului Martin. Copiii o cantat de obicei la sfarsitul toamnei, cand mergeau la slujba de seara cu lanternele. Versurile care au legatura cu Ziua Sfantului Martin, ies in prim plan la mijlocul secolului al XX-lea.

Äàðüÿ Âåëèæàíèíà. Áåðëèí, 2013. Laternenfest.