Articolul despre romanca din Finlanda e mai vechi si trebuie tratat cu discernamant, pentru ca peste tot sunt cazuri care ies din tiparul vietii obisnuite. Camelia Smicala Jalaskoski a plecat din Romania pentru un trai mai bun, s-a casatorit cu un localnic si a trecut printr-o experienta nu tocmai placuta. Viata ei parea una banala, casatorita si divortata cu un copil se recasatoreste cu un finlandez si emigreaza. Au urmat inca doi copii cu sotul finlandez si au inceput necazurile.

Viata romanilor in Finlanda

Sa nu dramatizam totusi, si in tara sunt soti care-si bat sotiile, deci nu este o caracteristica a sotilor din Finlanda, la fel cum nu este una aici in tara, in Romania. Un lucru este totusi adevarat si neplacut: romancele pierd des custodia copiilor cu tati din tara de adoptie. Cred ca avem deja cazul celebru al cantaretei Antonia, a carei celebritate nu a ajutat-o sa pastreze custodia fetitei sale. Asta este realitatea emigrantilor romani, sa nu ne facem iluzii.

Cand totul decurge normal, ca emigrant roman in Finlanda – desi am putea spune ca este valabil oriunde, nu ai probleme. Dar daca este sa dai de belele, deja poate ca in tara e mai bine – macar psihologic, caci si aici vezi cazuri cutremuratoare la tot pasul. Revenind la cazul Cameliei Smicala, cum tatal nu avea surse de venit si era cam violent, finlandezii au decis sa ia copii de la ambii parinti isi sa-i dea in plasament. Cat despre trai, ce sa zic? Statul finladez ia jumatate din bani, ca si in Romania de altfel. Unii zic ca puterea de cumparare e mai mare in Romania, pentru ca in Finlanda totul este scump! Asa o fi, dar sa fim sinceri, nu cred ca venitul unui medic din Romania este similar cu cel din Uniunea Europeana.

Camelia Smicala Jalaskoski

Viata romanilor in Finlanda – Camelia Smicala Jalaskoski