Inca de la inceput sunt de parere ca acest studiu este facut dupa ureche, si am sa explic de ce mai jos. Nu zic ca suma nu ar putea fi reala, numai ca explicatia ei este total eronata. Mai fos sunt defalcate cheltuielile minime pentriu o familie cu patru membri, doi adulti si doi copii pentru a avea un trai decent. Studiul prevede ca acea familie sa cumpere cu credit o casa si aloca 1781 de lei pentru asta. Daca stai in Bucuresti in Chirie ai nevoie de 200 sau maxim 300 de euro! In nicio tara nu am vazut studii despre nivelul de trai care sa ia in calcul rata la casa!

Venitul minim pentru un trai decent in Romania

Acelasi studiu mai prevede pe langa concedii si fondul de economii de 615 lei – nu este nici mult dar ma indoiesc ca este calcula in baza unui studiu. Asta ar insemna ca familia sa economiseasca intr-un an 7.380 de lei sau 1.600 de euro! Adunand cele doua sume care mi se par de prisos, locuinta si fondul de economii, ajungem la 2.396 lei, adica o familie care nu prea economiseste dar merge in concediu cheltuind o parte din cei 234 de lei – adica 2.808 lei – ar avea nevoie de 4.356 de lei lunar. Greu de impartit pe numar de persoane, avand in vedere ca adultul nu merge la scoala dar cheltuie pe alte segmente.

Suma de 1000 de euro lunar pare mai aproape de adevar, adica un 500 de euro de persoana, pentru doi intelectuali angajati la stat, devine verosimil. Mai rau este salariul minim in Romania, cel de nici 1.200 de lei care cu siguranta nu ajunge unei persoane nici pentru trai, nu pentru unul decent!