In acest moment se pare ca Norvegia este cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, sau sa zicem asa – tara cu cel mai inalt nivel de trai din UE. Chiar daca se crede ca Germania este motorul Europei, nivelul de trai din Norvegia este cu mult superior celui din oricare alta tara din Europa (cel putin in opinia mea). Chiar daca in Norvegia nu avem un salariu minim pe economie, exista baremuri pentru diferite ramuri ale industriei, cum ar fi constructiile, agricultura sau industria navala ( intre noi fie spus Santierul Naval din Tulcea s-a aaflat o buna perioada de timp sub administratia norvegienilor).

Romanii din Norvegia – forum si comunitati online

Mai devreme va spuneam de Satierul Naval din Tulcea, care din 2007 se afla in administrare sud-coreeana ( acestia au cumparat 39% din actiunile santierului). Dar pe vremea cand lucram eu acolo era sub administrarea norvegienilor, era zic eu bine, acum nu mai stiu. Am inteles totusi ca Vard, compania norvegiana mai are totusi ceva actiuni la Tulcea si Braila, fiind unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania.

Revenind la Norvegia, salariul minim variaza foarte mult, de la 129 de coroane la 150 de coroane norvegiene, asa ca depinde de calificarea voastra. Va sfatuiesc sa invatati si limba, cat de cat – caci desi te descurci cu engleza in Norvegia, un post bun se obtine doar daca esti inalt specialist sau stii limba. Cum nu toti suntem inalt calificati, recomand limba ca avantaj la angajare. Daca faceti ore suplimentare sau lucrati noapte primiti automat un spor la salariu. Deci ramane sa mai discutam cu voi in functie de intrebarile pe care le veti posta pe site sau pe pagina diasporei de pe facebook.

Romanii din Norvegia

Romanii din Norvegia – forum si comunitati online