A sosit vremea sa oferim primele informatii despre romanii din Finlanda, incercand astfel sa acoperim cat mai multe tari din Uniunea Europeana, grupand astfel cat mai multe site-uri ale diasporei intr-un singur loc. Evident ca nu avem pretentia ca vom reusi asa ceva fara ajutorul comunitatilor romanesti din tarile respective, nu am fi reusit asa ceva nici daca am fi fost prezenti in toate aceste tari, dar cum fiecare dintre administratorii site-ului se afla intr-o singura tara, rezulta ca cele mai importante informatii trebuie sa vine tot de la voi, cititorii.

Romanii din Finlanda – Forum, discutii si informatii

Finlanda este o tara mica daca ne luam dupa numarul de locuitori, aici locuiesc doar 5.421.827 locuitori, iar in capitala Helsinki gasim 605 523 locuitori, adica peste 10% din intreaga populatie. Doar noua dintre orasele din Norvegia depasesc 100.000 de locuitori, pe locul doi fiind Espoo cu 257.461 locuitori si pe locul noua fiind Lahti cu 103.187 locuitori. Daca am cobora limita la 50.000 de locuitori am gasi doar 19 orase ce satisfac acest criteriu, deci cam asa stau lucrurile si cu romanii din Finlanda, sunt grupati in general in aceste 19 orase mai mari, desi sunt sigur ca-i vom gasi si in orasele mai mici.

Totusi populatia Finalndei este in continua crestere ( spre deosebire de Romania, unde toto scade ), daca in anul 1940 era sub 3 milioane, in 1990 sub 4 milioane, astazi precum am spus a depasit 5 milioane. Clima rece de aici i-a cam dezamagit in aceste zile pe refugiatii sirieni, care au luat calea intoarsa catre tari mai calde si mai primitoare ( spun ei). Drept sa spun cei cinci ani petrecuti la Turku nu mi-au lasat impresia ca finlandezii nu ar fi primitori, ba din contra – m-au acceptat asa cum sunt, fara sa stiu decat salutul si altecateva cuvinte uzuale in finladeza, intelegand ca imi este mai usor sa discut in engleza. Sau poate am avut eu noroc, cine stie.

romani-in-finlanda

Romanii din Finlanda – Forum, discutii si informatii