Danemarca nu este doar tara lui Hamlet, este si una dintre tarile unde romanii din diaspora se simt excelent printre localnici, unde viata decurge linistit si unde venitul este suficient pentru a-ti asigura o viata fara griji. Eviden ca limba est egrea, dar daca ai vointa o poti invata si pana atunici daca stii engleza te poti acomoda mai usor. Din pacate inca nu am reusit sa facem su site separat pentru romanii din Danemarca, dar promitem ca ne vom apuca, poate cu ajutorul dumneavoastra.

Romanii din Danemarca si Copenhaga

Danemarca este una dintarile europene condusa de un monarh, fiind o monarhie constitutionala, seful guvernului fiind Lars Løkke Rasmussen. Desi o tara mica, cu doar 5.580.516 locuitori, am inteles ca aici sunt cel putin 50.000 de romani, grupati intr-o mica comunitate romaneasca. Acesti asunt grupati in orase precum Århus, Aalborg, Roskilde sau Odense.

Desi Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca sunt tari ce au ca populatie urmasi ai vikingilor, totusi nu si-au propus sa faca parte niciodata din aceiasi tara, iar asta nu poate decat sa ma mire, avand in vedere ca limbile lor sunt inrudite. Desi nu am auzit sa existe un salariu minim in Danemarca, cred ca se stitueaza la nivelul celor din Olanda si Belgia, adica peste 1.500 de euro pe luna. Oricum toti cunoscutii mei castiga peste 2.000 de euro lunar – echivalentul adica, pentru ca Danemarca nu a trecut la Euro, aici inca gasim coroanele daneze ( DKK ). Cred ca este una din cele mai curate tari din Uniunea Europeana, cel putin asa mi s-a parut mie, caci le-am vizitat pe toate.

Romanii din Copenhaga

Romanii din Danemarca si Copenhaga