Portalul e4De.Info gazduieste doua comunitati de romani, cea din Austria si cea din Germania. Ne bucuram ca am reusit in ultimul an sa oferim informatii romanilor despre viata in Austria, despre gasirea unui loc de munca sau a unei locuinte. Promitem sa continuam pe aceiasi linie sin in anii ce vor urma, dar deja credem ca avem nevoie si de ajutorul dumneavoastra pentru a veni cu informatii de ultima ora despre situatia din Austria si Elvetia. Cu aceasta ocazie doresc sa-l salut pe varul meu stabilit de opt ani in Linz, pe sotia sa si pe intreaga sa familie.

Romanii din Austria – comnitatea din Viena si Linz

Austria este o tara pe care multi o viziteaza pentru schi in vacantele de iarna, insa multi romani au ales sa traiasca aici, sa-si faca un camin si sa-si urmeze dorinta de libertate. Recunoasc ca am ramas impresionat de ceea ce am vazut in Linz, un orasel asemanator cu cele din Romania, curat si plin de istorie. Daca ar fi sa-l citez pe unul dintre vecinii mei, pensionat in Austria dar mutat inapoi in Romania, as zice: oricat de civilati ar fi occidentalii, se pare ca dreturile omului incep sa semene mai mult cu o inchisoare decat cu adevarata libertate. Se referea la faptul ca in Austria nu ai voie sa-ti tai copacii saditi de tine in propria gradina, nu mai zic de a da foc la frunze si multe altele.

Indiferent ce spun altii despre viata si munca in Austria, eu am remarcat ca aici curatenia este la ea acasa, lumea este destul de deschisa cu ci ca mine, care-si vad de treaba lor, muncesc cinstit si nu fac probleme comunitatii in care traiesc. Chiar daca ai nevoie de un permis pentru a parca in spatele blocului, chiar daca gasesti si aici magazine la parterul blocurilor cu sase sau sapte etaje, asta nu inseamna ca nu te poti adapta.

Romanii din Austria

Romanii din Austria