Practic eu si familia mea suntem printre cei 7 milioane de romani plecati din tara, patru persoane la numar. Este posibil ca numarul sa fie exagerat, dar este la fel de posibil sa fie si real, daca de peste 5 milioane se vorbeste in mod oficial – romani cu acte in regula plecati din tara dupa 1989. Unde sunt plecati romanii? In Anglia, Franta, Span ia, Italia si Germania in cea mai mare parte. Daca tinem cont ca numai in Belgia sunt 170.000 de romani, iar in capitala Bruxelles sunt peste 48.000. cred ca avem deja o imagine clara a sitiatiei.

Peste 7 milioane de romani plecati din tara la munca, nici 10% nu se mai intorc

Nu stiu cati romani mai sunt in tara, mai ales ca pe vremea referendumului se facuse o statitica, ca sa stabileasca numarul de votanti si listele electorale. Pe de o parte ne plangem ca e lipsa de forta de munca, pe de alta parte nu platim romanii sa stea in tara, cum sa rezolvam problema ca sa fie toti multumiti? Nu cred ca problema e numarul de emigranti ci de procentul lor din populatie. La un total de 21 de milioane, cei 7 reprezinta o treime = 33%! Atunci cum sa mai reusim sa traim bine? Culmea este ca datele incep sa bata cu realitatea, avem cam 4 – 5 milioane de angajati, cam 6 milioane de pensionari si uite ca deja sunt 11, cu cele 4 milioane de elevi si studenti avem deja cifra totala!

Deja avem adusi muncitori din diverse tari indepartate si sarace – nu stiu daca e ok sau nu, ideea este ca totusi avem prea mare procentul de plecati din tara, daca ne apropiem de 50% ca in Republica Moldova, am pierdut definitiv contactul cu tara. Una este sa plece lumea sa stranga bani si alta este sa plece definitiv si sa fie supliniti de indonezieni sau mai stiu eu ce nationalitati. Ca sunt cateva sute de astfel de muncitori e una, sa ajunga ca in Franta 50 % din poupulatie e cu totul altceva – asta daca mai vrem sa ne numim romani si peste 50 de ani!