Pronumele demonstrativ cel mai des se refera la entitati despre care indica in general apropierea ori departarea lor fata de vorbitor. Pentru desemnarea obiectelor si fenomenelor in limba turca, se folosesc pronumele demonstrative bu, şu, о.

Bu araba. – E o maaina. (aproape)
Șu çanta. – E o punga. (un pic mai departe)
O pencere. – Este o fereastra. (Departe)

O caracteristica a acestor pronume demonstrative este ca prin desemnarea obiectelor (animate si neinsufletite) si a fenomenelor, acestea indica gradul de distanta a subiectului de la vorbitor, adica pronumele -bu denota un obiect care se afla in imediata vecinatate a vorbitorului (literalmente). Pronumele -șu indica faptul ca este putin mai departe de ochii vorbitorului (literalmente). Pronumele -o indica obiectele aflate in campul de vizionare aflat la distanta de vorbitor. (literalmente). Pronumele -o este de asemenea un pronume personal la persoanea a 3 singulare – el, ea.

Dialoguri:
Ali: – Merhaba Ahmet! (Buna, Ahmet!)
Ahmet: – Merhaba Ali! (Buna, Ali!)
Ali: – Nasılsın? (Ce mai faci?)
Ahmet: – Teșekkür ederim. İyiyim. Sen nasılsın? (Multumesc, sunt bine, ce mai faci tu?)
Ali: – Ben de iyiyim. (Si eu sunt bine.)

Comentariu. Cuvantul Merhaba este folosit ca un fel de salut intre oameni care se cunosc bine, in discursul colocvial se poate auzi adesea forma scurta de Meraba.

Nasılsın – literalmente: Cum esti ?, este folosita intr-o conversatie intre prietenii apropiati ca varsta. O mai respectuoasa, politicoasa “forma – Dumneavoastra” este intrebarea lui Nasılsınız (Cum sunteti?).

Vorbitorul care intreaba primul “Cum esti?”, ar trebui sa foloseasca Nasılsın? / Nasılsınız?, raspunsul la intrebare ar trebuie sa fie Sen nasılsın? (Cum esti?) / Siz nasılsınız? (Cum sunteti?).

Sa abnalizam si alte salutari care sunt utilizate in mod activ in limba turca vorbita.

Günaydın! – Buna dimineata! Se foloseste pentru salutul de dimineata.

İyi günler! – Buna ziua! Este folosit atat pentru salut, cat si pentru despartire (literalmenta, ziua buna!) dupa-amiaza.

İyi akșamlar! – Buna seara! Pe langa forma anterioara, serveste atat pentru salut, cat si pentru ramas bun.

İyi geceler! – Noapte buna! Se foloseste, de asemenea, atunci cand salutati, la despartire, precum si in sensul sau direct – cand urezi o noapte buna interlocutorului tau.

Hoșça kal (ın)! – Fiti sanatos! (Ramai fericit!) – Folosit la despartire in orice moment al zilei. Aici este o “forma a dvs.” politicoasa, in comunicarea dintre prietenii de aceeasi varsta, este destul de acceptabil sa fie folosit Hoșça kal! Aceasta expresie este spusa mai intai de catre cel care pleaca primuli. Cei ramasi trebuie sa raspunaă -Güle güle! – La revedere! Toate cele bune!

Cuvintele si frazele din lectia Nr.1 – Ders 1:

Merhaba! – Buna!
Nasılsın? – Ce mai faci?
Teșekkür ederim – Multumesc
Günaydın! – Buna dimineata!
İyi günler! – Buna ziua!
İyi akșamlar! – Buna seara!
İyi geceler! – Noapte buna!
Hoșça kal (ın)! – Fiti sanatos!
Güle güle! – Toate cele bune!

Limba turca