Cred ca sunteti de acord cu mine ca Spania a fost poate cea mai indulgenta tara din Uniunea Europeana cu rezidentii, oferind inca de prin anii 2000 posibilitatea de a deveni cetatean spaniol daca erai deja integrat in societate. Nu conta nici daca erai venit legal sau ilegal in Spania, important era sa ai cativa ani petrecuti intr-un oras spaniol si sa ai un loc de munca, adica sa nu ceri ajutor de la stat. A urmat apoi o perioada in care rezidentii puteau obtine cetatenia spaniola gratuit. Iata ca incepand de azi lucruruile se schimba si nu in bine.

Cum poati dobandi cetatenia spaniola in 2016

In primul rand acum trebui e sa fi locuit permanent pe teritoriul Spaniei cel putin 10 ani, dar in cazuri exeptionale, cum ar fi nasterea pe teritoriul Spaniei, perioada se poate reduce cu un an, adic ase obtine dupa noua ani. Daca ai peste 18 ani poti cere persoanal dobandirea cetateniei spaniole, daca ai peste 14 ani va trebui sa mergi cu parintii sau cu reprezentantul legal.

Cum obtin cetatenia spaniola? In lege se stipuleaza ca trebuie sa fii integrat. Adica sa stii evident limba spaniola, sa ai o casa ( inchiriata sau proprietate) si un loc de munca stabil, sau sa dovedesti ca te poti intretine intr-un mod decent. Fara antecedente penale! Vom reveni cu lista de documente de care aveti nevoie pentru a obtine cetatenia in Spania incerapnd cu 15 octombrie 2015. Ceea ce stiu in acest moment este ca taxa nerambursabila este de 100  €, adica daca primesti raspuns negativ la cererea pentru cetatenie nu mai recuperezi acesti bani. Mai trebuie sa dai un examen de limba spaniola la Institul Cervantes care va mai costa 80 € si evident cel de legislatie ceva mai scump de 120  €.  Partea mai nefericita este renuntarea la cetatenia romana, care va costa 605 € . Cu traduceri cu tot, depasiti 1000 de euro, la care se pot adauga taxele avocatilor, in cazul in care apelati la serviciile lor.

Cetatenia Spania

Cum poati dobandi cetatenia spaniola in 2016