Pentru multi, Franta este asociata in primul rand cu Parisul si Turnul Eiffel si, in cazuri extreme, cu Cote d’Azur, de exemplu, Nice sau Cannes. Dar exista atat de multe alte orase minunate si interesante cu atractiile lor unice. Deci, va oferim aici este o lista minima de orase si locuri importante care, in opinia noastra, merita sa fie vazute, in afara de Paris.

1. Padurea Fontainebleau (Forêt de Fontainebleau), situata la 50 km sud de Paris, in vecinatatea orasului cu acelasi nume. Intinsa pe o suprafata impresionanta de 25.000 de hectare, incluzand nu numai copaci de pin si stejar, dar si vai pitoresti, padurea a fost laudata intr-unul din romanele istorice ale lui Maurice Druon, in care regele Frantei, Philippe cel Frumos, are un accident vascular cerebral si moare in castelul din Fontainebleau. Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, aici va fi construit un palat.

Pădurea Fontainebleau

Pădurea Fontainebleau (Forêt de Fontainebleau)

2. Lyon, faimosul centru istoric al caruia este inclus in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Principalele atractii de aici sunt Catedrala Saint-Jean, Bazilica Notre-Dame de Fourviere, turnul metalic din Fourviere si Hotel-Dieu (locul unde Francois Rabelais a scris stralucitul roman Gargantua si Pantagruel).

3. Bordeaux, cunoscut pentru ansamblurile impresionante de piete construite in stilul clasicismului din secolul al XVIII-lea, incluse in lista UNESCO, fascinantele vederi ale golfului si vinurile foarte apreciate in ntreaga lume.

4. Mont-Saint-Michel (Mont Saint-Michel) – o impresionanta insula-cetate, situata pe coasta de nord-vest a Frantei.

5. Reims si Catedrala Reims situata acolo, o capodopera a arhitecturii gotice, construita in secolul al XIII-lea.

6. Chartres, renumit pentru catedrala magnifica, inclusa si ea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

7. Strasbourg, situat la granita dintre Germania si Franta, este cunoscut nu numai pentru statutul sau de “capitala parlamentara a Europei”, ci si pentru faimosul si incantatorul targ de Craciun. Iar inima sa istorica, asa-numita “Big Island”, va cuceri iubitorii de arhitectura.

8. La Rochelle, un oras portuar de pe tarmurile Golfului Biscaya din vestul Frantei, renumit pentru vechiul sau port.

9. Pont du Gard (Pont du Gard) – cel mai inalt apeduct roman, pastrat in Franta si situat in departamentul Gard.

10. Marsilia este un port de pe coasta mediteraneeana a Frantei, mandru de istoria sa, de arhitectura si de mancarea chica.

11. Nisa, in care nu va veti bucura numai de vacanta dvs. la malul marii, dar puteti vizita numeroasele muzee, puteti admira orasul vechi sau puteti vizita celebrul carnavalul.

12. Carcassonne este un oras mic care nu este departe de Toulouse, renumit pentru ansamblul unui oras medieval bine conservat. O adevarata descoperire pentru iubitorii de istorie.

13. Narbonne este un oras antic pe coasta mediteraneeana a Frantei, care a fost odata prima colonie romana din Galia si se poate lauda cu multe monumente conservate ale antichitatii, precum si arhitectura medievala.

14. Lourdes este unul dintre cele mai renumite centre de pelerinaj din Europa, asa-numitul “loc sfant”, locul aparitiei Fecioarei Maria, care atrage milioane de calatori in fiecare an.

15. Montpellier este unul dintre cele mai mari orase franceze sudice, centrul regiunii Languedoc-Roussillon, care se mandreste nu numai cu repere arhitecturale remarcabile, ci si cu cea mai veche gradina botanica.

Montpellier

Montpellier

Aceasta este doar o scurta lista a ceea ce se poate vedea in Franta, in afara de Paris. Fiecare regiune este mandra de originalitatea si trecutul bogat. Aproape in fiecare oras si chiar sat exista ceva de vazut.

In locul preferat puteti merge individual (turismul in Franta este foarte bine dezvoltat, deci nu trebuie sa va fie frica de rute individuale, oriunde veti fi intampinati si in caz de nevoie ajutati), sau puteti rezerva un turneu la birourile de turism, care sunt aproape in orice oras mare, iar in statiunile si centrele turistice sunt destul de multe.